IRODAI PATKÁNYOK

Heló, Patkány vagyok. A legrosszabb fajta, Irodai. Ez a blog arról szól, milyen bizarr dolgok is történhetnek egy átlagos munkanapon az irodában. 2005 óta a saját szórakozásunkért.

Linkblog

LEVROV

Megint szar napod volt az irodában? Van egy jó sztorid? Írd meg nekünk!

HTML

Két ünnep között II.

2009.12.29. 10:50 Király Rák

Persze nem csak a munkahely, a város is sokkal élhetőbb a két ünnep között. Mindenki vidéken vágja a disznót, nagymamákat hakniz sorra, kiegyenlítődik, normális szintre áll be a Budapest-vidék tömegarány. Van hely a jobb belvárosi kocsmákban, parkoló a ház előtt, talán még a BKV-ról is kikopik Budapest legfrusztrálóbb jelensége: az indokolatlan mértékű tömeg. Lehet kenyeret, meg egyéb fontos dolgokat venni a boltban, nincs tele idiótákkal, akik még az utolsó pillanatban veszik meg a csokit karácsonyra. Nagy a kontraszt. Felvidul a lélek.

Folytassuk hát az ünnepi feladattárat. Ma a többcélű Excel táblák készítéséről lesz szó. Itt egy alcím:

2., Többcélú excel táblázatok gyártása a nehéz időkre
 
Maga a feladat felfogható kései karácsonyi kézműves foglalkozásnak, csak nincs hozzá egy frusztrált, úgynevezett pedagógus, akit azért fizet az állam, hogy kiölje a gyerekekből a kreativitást. Meg mi sem vagyunk már gyerekek, legalábbis, ha társaságban jön ránk a böfögés, a legritkább esetben követi ezt rokoni tapsvihar és elismerés.
 
A tél nem csak a felhalmozás időszaka, hanem előkészülés is a tavaszra, az éledő természet, a frusztrált idióták korszakára. A munkahelyek többsége Excel táblázat-orientált, mint az enyém is. Azaz az előrejutást csak és kizárólag az határozza meg, hogy ki gyártja a legtöbb és a legszebb táblázatot. Az irodai esztétikumot a táblázatok esetében nem szabad alábecsülni. Ugyanaz a főnök, aki képes volt a sötétvörös-boroshányás színű padlószőnyeget összekombinálni a szürke műanyag lábú mahagóni utánzatú préseltlap asztalokkal és zöldes libafos színű székekkel, az Excel táblázatokban keresi az esztétikumot. Más kérdés persze, hogy ez az esztétikum kimerül a hatvanas évek technokrata stílusának és egy-két drogosabb Major Lazer klip színvilágának keveredésében. Nem is esztétikum ez, inkább csak következetesség - már az iroda berendezéséhez képest.

 
Lényeg a lényeg: a két ünnep közötti nyugiban rajzolgassunk Excelben. Maga a program ugyan nem erre a célra lett tervezve, de – ha igazi irodai renoméra szeretnénk szert tenni – egy gazdagon fűszerezett, valami modern betűtípussal írt, lekerekített sarkú táblázattal a későbbiekben komolyan alá tudjuk támasztani, hogy szükség van ránk a munkahelyen.
 
Természetesen, ezekbe bele is írhatunk olyan számokat és adatokat, amelyekkel foglalkoznunk kell majd januárban. Az főnököket aztán nagyon könnyű leszerelni a hopp-egy-táblázat technikával. Ennek az a lényege, hogy jó előre elkészítünk pár ilyen felesleges táblázatot, de nem küldjük el őket, hanem eltesszük nehezebb időszakokra. Később, amikor beront hozzánk valami  nagyember, és feladatot akar adni, villángyorsan elküldhetünk neki egy kiválasztott Excel-táblát, hogy véleményezze. Ez általában elég feladatot ad neki napokra, és nem kell elviselnünk a környezetünkben. Fontos, hogy sose felejtsük el: feladatot az esetek 90%-ában nem azért kapunk, mert azoknak elvégzésére szükség van, hanem, mert a boss unatkozik és/vagy meg van róla győződve, hogy mi is unatkozunk.
 
Az igazán aljasak persze tönkretehetik a mások által készített táblázatokat egy 7497. sorba beírt nullával, vagy „Kurva anyád, Benkő Dániellel”, de ebben az esetben a mentési beállításokra érdemes figyelni. A „Basználak, Enikő” is hatásos lehet, ha nem akarjuk túlragozni a mondanivalót.
 

13 komment

Címkék: banán pörkölt uborkaszezon pozitív gondolkodás sav forgószék két ünnep között

A bejegyzés trackback címe:

https://officespace.blog.hu/api/trackback/id/tr61628346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1hurka 2009.12.29. 14:02:34

Az utolsó mondat mindent visz!

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2009.12.29. 14:17:54

Miért pont a Benkőt, a nemzet bikáját kell felhozni? :-))

Picsasereghajtó 2009.12.29. 14:18:35

Hú, de rühellnék ilyen helyen dolgozni, ahol az a feladatom, hogy zéró kreativitással hozzak létre zéró hasznosságú dolgokat.

Borotvált Kiwi · http://hirszerzo.hu 2009.12.29. 14:24:07

@Sün! balázs: Emiatt ne légy szomorú, nem mindenki alkalmas Irodai Patkánynak.

MPL firstlady 2009.12.29. 14:40:47

"Ez általában elég feladatot ad neki napokra, és nem kell elviselnünk a környezetünkben"

Cáfolok

A főnök nem fecsérli az idejét és a szürkeállományát holmi táblázatok megértésére, ha átküldöm.

Azonnal felhiv: "gyere már át és magyarázd el ezt a katyvaszt itten"

Áthaladok.

Közli, hogy tök jó, hogy ez így van, és szép szines, meg jól vannak húzva a vonalak (lol), látványos, tegyem majd bele a következő előadásába amivel haknizni indul, de feltétlen írjak hozzá jegyzetet is.

De hogy és mit is kell nézni? Nincs ez meg összefoglalva, mondjuk grafikusan?

De.

A következő fül/munkalap fogalmát nem érti, így nem is találja elsőre a még színesebb, még jobban vonalazott grafikont.

Megmutatom.

Ujjongás, tapsi-tapsi, mint egy gyerek, aki kirakta a puzzle-t, vagy összerakott egy legokatonát.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.12.29. 14:45:17

@MPL - a károsult: :DDDD

Igen, a Látszatra Nem Adó főnöknél (aki, sokszor nyilvánosan hülyét csinál magából) vannak ilyen veszélyek. :) Kimaradt, hogy a szép színes excel általában azokat szereli le, akik órákig képesek elgyönyörködni egy-egy ilyenben, és nem mernek kérdezni, mert akkor kárba vész a tekintélyük. :)

MPL firstlady 2009.12.29. 15:09:51

@Király Rák: a főnöknek joga van hülyének lenni, nem elveszni a részletekben, neki globálisan kell átlátni a helyzetet. Ideje meg pláne nincs ilyesmire. Megértő vagyok én mindenkivel :)

Erre alkalmas nekik a grafikon. A következtetéseket sem neki kell levonni, hanem mi sugalljuk a szépen rajzolt vonalainkkal vagy oszlopainkkal, értelmesebbeknek vagy ECDL-t végzetteknek esetleg térben elhelyezve.

A táblázat tapasztalatom szerint többnyire zavarólag hat. Különösen jogászoknál (elnézést a jogászoktól, imádom mindegyiket, de ez tapasztalat).

A rejtett üzenetek elhelyezése viszont megmozgatta a fantáziámat. De nem a f@szharcost írnám bele.

Mondjuk: fizetésemelés, bónusz, szabadság, előléptetés vagy ilyesmi.

Na akkor nem telefonálna, hanem egyedül próbálná megfejteni, mit is keres ez ott ez a szöveg a sok szám között. Esetleg felhívná a humánelhárítási részleget, van-e közük ehhez a táblázathoz.

o))) (törölt) 2009.12.29. 15:58:22

nos, aktuális táblázat, 666. sor, 7. oszlop: basználak, enikő. az eredményt idővel közlöm.

Mylady 2009.12.29. 16:04:14

Hááát, nekem volt olyan főnököm, aki kettő szobával arrébb képes volt elordítani magát: "jucikaaaa! hol a hossszú í?" és akkor rohanjon a jucika megmutatni, hol a hosszú í.
Na, őt nem lehetne napokra kivonni a forgalomból, mert tényleg minden egyes cella tartalmának megértéséhez a közönség segítségét kérte...

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.12.29. 16:29:12

@Mylady: Nos, nekem is volt dolgom hasonló főnökkel, még régen. Nálunk az volt a nyerő stratégia, hogy egyszerűen ignoráltuk. Kiabált, nem mentél át. Hívott, nem vetted fel. Véletlenül felvetted, kérte, hogy menj át megmutatni a hosszú ít, nem mentél át. Leesett neki, hogy jucikaaaaa-t lehet ugráltatni, minket meg nem.

Persze ehhez azért az is kell, hogy fontos dolgokban az ember megfogja a főnök kezét, meg kell egy olyan kollega, aki viszont ugrik helyettem is. :)

Mylady 2009.12.29. 16:32:59

@Király Rák: sajnos ignorálni nem lehetett
képes volt ugyanis megjelenni az ajtóban, feltenni újra a kérdést és letelepedni a gépemhez, hogy akkor ott beszéljük át a dolgokat...
Na, annál már jobb, ha én megyek át, mert akkor egy óvatlan pillanatban ki lehet surranni :)

Greg_69 2010.01.07. 06:44:49

www.27bslash6.com/p2p.html
Egy kis segitseg exceles grafikonokhoz.;) En szetrohogtem magam raja.
süti beállítások módosítása