IRODAI PATKÁNYOK

Heló, Patkány vagyok. A legrosszabb fajta, Irodai. Ez a blog arról szól, milyen bizarr dolgok is történhetnek egy átlagos munkanapon az irodában. 2005 óta a saját szórakozásunkért.

Linkblog

LEVROV

Megint szar napod volt az irodában? Van egy jó sztorid? Írd meg nekünk!

HTML

Két ünnep között I.

2009.12.28. 14:39 Király Rák

Imádok a két ünnep között dolgozni. Lehet antiszociálisnak bélyegezni, de valahogy jól esik már ilyenkor egy kicsit kiszabadulni a húsz éve permanensen haldokló nagynénik gyűrűjéből, akik az éhes hiéna fürgeségével vetik rá magukat az ajándékra, két pofára zabálják az asszony által két napon át (pihentetés, csokimáz, miegyéb) készített süteményt, és a teljes Lenke néni-arzenált bevetve panaszkodnak, hogy NINCS PÉNZ. Illetve könnyű nekem, hogy dolgozom. Valójában egyébként tényleg könnyű, egész nap mesterien sopánkodni tényleg fárasztóbb, nem is nagyon bírnám.

Ráadásul a naptár idén különösen kegyes hozzánk, január nem egy, hanem 3 napot ad a szilveszter kipihenésére, ami az elmúlt években már nem egy mesteri berúgást jelent, hanem 3 kisebbet. Öregszem, ez van. Az országúton, 120-nál a seggemben jövő szakadt Astráknak is egyre többször jelzem jobb indexszel, hogy előzhet, ha akar. Más kérdés, hogy általában nem akar. Vagyis akarna, de nem bírja a gép.
 
A mai napra is készültem, egy jó könyv, egy normálisabb tea, egy másfél órás ebéd az 500 méterre lévő irodaházban dolgozó Patkánnyal, esetleg utána egy sör – máris gyorsan eltelik a munkaidő. Reggel azért illik csekkolni, hogy valamelyik munkamániás, avagy családutáló seggfejt beette-e a dögrovás, de ha nem (márpedig általában nem), elkezdhetjük a két ünnep közötti munkát. Merthogy két ünnep között van munka bőven.
 
1., Megunt/tönkrement irodai tárgyaink kicserélése, illetve felfedezőút.
 
A lényeg: a tél, teljesen jogosan, a bespájzolás időszaka. Remek irodai székeket, bőrfoteleket, asztali telefonokat, tudományos számológépeket, multifunkciós fénymásolós szkennert, színes fénymásolót lehet szerezni ilyentájt. Ezek egy része (például a kényelmes bőr forgószék) a következő év produktivitását alapozza meg. Más részük jó szolgálatot tesz majd, ha a gyerek iskolás lesz. A többi meg felfogható év végi bónusznak, hamár a cég elfelejtett adni, vagy egyszerűen csak a mókás tét szerepet tölti be baráti pókermeccseken. (Hajnal kettő felé minden pókeres bulit megment egy lézer tintapatronra, vagy egy UTP-kábelre történő emelés)
 
A főnök irodája pedig tele van jobbnál jobb dolgokkal, felhalmozott, partnerektől kapott ajándékkosarakkal, ronda bögrékkel, egyéb repi szarokkal. Az ajándékkosár szépen visszacsomagolható a kávék, csokik, szivarok eltávolítása után, a boss meg általában nem hánytorgatja, hogy de ő úgy emlékszik, nem csak egy csoffadt Dörmi Kismackócska keksz volt a Kerecsen és tsa ügyvédi irodától érkezett csomagban. Vagy, ha az is volt, hétszentség, hogy nem volt félig elfogyasztva.
 
Persze az igazi irodai Jézuska nem csak visz, hoz is. Például az irodaház előtt talált műanyag díszt a titkárnő asztalára, lejárt szavatosságú, bent felejtett joghurtot a főnök fiókjába. Ha pedig rájövünk, hogy mégsem szeretnénk UTP-kábelre emelni, akkor lehet játszani állami újraelosztást is.
 
A mai irodák egyébként roppant fantáziátlan építészeti közhelygyűjteménynek felelnek meg és izgalomban sehol sincsenek egy elvarázsolt kastélyhoz, vagy akár csak egy snassz középkori palotához képest. Ennek ellenére érdekes dolgokkal találkozhatunk, ha felfedezőútra indulunk az irodában. Felmenni az iroda tetejére, ott napozni egy kicsit.. nos az tizes skálán legalább egy ötös „megvolt-érzés”, a lehető legnagyobb az irodában.
 
Ma Patkányék irodaházában néztünk körül, holnapra marad a saját. Igaz, néhány szétszórt partvison, meg a lépcsőfordulóba felfújt FIGYELÜNK!-feliraton kívül nem sok nyomot hagytunk magunk után. Ez utóbbinak azért van jelentősége, mert a lépcsőforduló kultikus hely: különleges telefonbeszélgetéseket folytatnak ott az alkalmazottak. Lehet ez a „Józsit szeretem, de vonzódom még Károly farkához”-típusú barátnői csevelyek, kínos egészségügyi információk, „Ha mégegyszer ilyen köcsög lesz a főnök, akkor felmondok”-típusú parttalan esküdözések, tárgyalás behajtókkal, vagy egyszerűen csak a cég üzleti titkainak kiszivárogtatása a versenytársak számára.  Hogy ezeket a mások elöl titkolni vágyott információkat miért egy visszhangzó folyosón, félig becsukott tűzzáró ajtó mögött tárgyalják ki, azt nem tudom. De az emberi biztonságérzet már csak ilyen. Furcsa.
 
Holnap a többcélú Excel táblák gyártásáról lesz szó.

 

Update: Van Irodai Patkányok közösség az Indán. Ennek főleg az az értelme, hogy nehogy más regisztrálja be, de lehet csatlakozni. Az indában egyébként az a jó, hogy az iwiw-vel és a facebook-kal ellentétben nincs letiltva központilag.

32 komment

Címkék: karácsony motiváció mindennapok pozitív gondolkodás iroda

A bejegyzés trackback címe:

https://officespace.blog.hu/api/trackback/id/tr341628316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2009.12.28. 15:22:29

Kissé megkésett karácsonyi ajándék ugyan, de annál nagyobb becsben lesz tartva! :)

Kösz a reaktiválást, Rák, a többi patkányfüggő nevében is az északi végekről.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.12.28. 15:59:07

Patkány január elején szokott írni. Meg év közben is :)

bajnaigordon 2009.12.28. 21:13:24

Ilyenkor lehet a kolleganőket megkúrni az irodai asztalon meg a fotelben!

parrre 2009.12.28. 21:29:05

Hehe. Tetszik ! Adalék: gyakorlatilag bárhonnan bárhová 20 perc alatt be lehet érni, a melóajtóban van üres parkoló, ill. munkaidőben bármilyen ügyes-bajos dolgot el lehet intézni. Alibitáskát, alibilaptopot benthagyni az irodában, aztán ha netán keres valaki, akkor "bent vagyok, csak most pont nem vagyok a helyemen"

Winston Smith 2009.12.28. 21:46:34

Egyszer dolgoztam 2 ünnep között. Imádtam.

9.55-re beérés (főnök 10:00-kor). Délelőtt az internet alapos feltérképezése, a napi 1 óra munka felének elvégzése, beszélgetés a más osztályokról átjövő, rendkívül unatkozó kollégákkal.

12:00-kor ebéd.

13:30-kor, még a kajáldában, a főnök kijelenti, hogy ő inkább ma nem menne vissza az irodába, mert most jutott eszébe, hogy külsős tárgyalása van, és utána már valószínűleg be se ér.

13:45-kor kávé, további netezés, a HR-es csajok fűzése, és a napi maradék 1 óra munka második felének elvégzése.

15:00-kor nagyon unatkozás és lelépés.

-----------------------

Miért is pazaroljak el egy ilyen napra 1 szabadságnapot???

fuligjimmy 2009.12.28. 21:55:51

Szevasz Rák!

Tudod, az igazi fanatisták, mint jómagam nemcsak az ünnepek között, hanem azok alatt is nyomja. Kihagyhatatlan a céges fán való csúszás a lépcsőn, a karácsonyi utolsó pillanatos bevásárlásból hazatérő emberek dísszel való megdobálása, valamint az ilyenkor befutú perverz ügyfél kérések értelmezése, hogy csak a teljesség legkisebb igénye nélkül szemezgessek a már történelmi lehetőségek közül...

dz02 2009.12.28. 22:00:21

sztem is jó ilyenkor dógozni.

uriember 2009.12.28. 22:02:17

Hál' Istennek, visszatértetek.
A Blogotok zseniális, így tovább!!

Marr 2009.12.28. 22:09:44

Nekem még a főnököm sincs benn ilyenkor... Semelyik. Buli.

sanyix 2009.12.28. 22:14:25

én is lehet hogy kicsit antiszociális vagyok. Én mindig utálok az irodában dolgozni, sőt bármilyen olyan helyen ahol rajtam kívül van még akár 1 ember is :)

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.12.28. 22:32:06

jó írás! mondjuk a színes fénymásolót nem kis munka lehet álcázni teszem fel páfránynak, esetleg mobiltöltőnek...

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.12.28. 22:43:46

a kommentek miatt jó írni ezt a blogot :)

Pókercsaló · http://pokercsalo.blog.hu 2009.12.28. 22:51:00

Volt egy hülye pina főnököm, aki annyira dagadt rusnya nő volt, hogy senki nem volt hajlandó megdugni, még fogadásból se. Még pénzért se, sehogy. Na ez volt bent mindig. Az volt a hobbija, hogy munkaidő lejárta előtt végigtelefonálta azokat akik nem voltak szabin. Amúgy tényleg jó lett volna két ünnep közt bent flesselgetni de így sajnos problémás volt. Viszont tök jól fel lehetett mondani dec 30-án 16:00 kor.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2009.12.28. 23:34:47

De szerettem én is a két ünnep között dolgozni, főleg akkor, amikor még cigiztem. Pont akkor lehetett az első cigiszünetet befejezni, amikor a második elkezdődött.
Amióta nagyfőnök vagyok, már nem akkora élvezet, ki kell kerestetnem, hogy ki nincs szabin, azokat felhívni, lebaszni... Hát tiszta stressz, több a munka, mint évközben, akkor előkészület nélkül baszogathatok bárkit.

miguALE 2009.12.28. 23:36:59

@Winston Smith: Igazad van, erre fölösleges elpazarolni egy szabadnapot, de akkor mért csak egyszer votlál meózni a két ünnep közt??:D:D

Gonoszfóka 2009.12.28. 23:51:51

Nálunk ilyenkor téli leállás van, nuku meló központilag. Szóval maerad a szabi. De nem baj, kell a pihenés ilyenkor. Amúgy is zsír munkahelyem van, szeretek bejárni :-) Már várom az év első papírgalacsindobáló bajnokságát :-D

Gonoszfóka 2009.12.29. 00:04:12

Amúgy elsőre jó blog, csak lehetnének sűrűbbek is a posztok :-)

pch 2009.12.29. 00:50:19

Excel tábláról.
Kell csinálni 1 sort. majd legörgetni mondjuk a 2300. sorig. Oda beírni, hogy megszívtad. És odaadni a titkárnőnek nyomtatásra....

pch

Tom Gambler 2009.12.29. 01:11:47

A céges hálózatban valamiért látszik az összes leányvállalat összes nyomtatója, kipróbáltam, küldeni is tudok rájuk...Már gondolkoztam rajta, hogy mikor otthagyom a céget, előtte fogok egy excel táblát, a 65576-dik sor utolsó cellájába beírom, hogy "This sheet was left blank unintentionally.", bekapcsolom a cellarácsokat, és kiküldöm valamelyik Bangalore-i irodába. Biztos örülnének. :)

ergerberger 2009.12.29. 05:54:23

Épp tegnap néztem, tosszátok meg, hogy van-e már új poszt, erre ma itt van egy!
Úgy felvidultam hogy mindjárt kiverem!

ergerberger 2009.12.29. 06:02:06

Főnök ajándékcsomagjába, élelmiszerkészletébe, telefonkagylója mikrofonjába belerecskázni nagyon.

Főnök üdítőjében, ásványvizében vény nélkül kapható hashajtó tablettát feloldani.

Főnök irodájában valami rejtekhelyen, pl. álmennyezet alatt kis darab párizsit, büdös sajtot eldugni, amit ott majd szép halkan megrohad.

aachi2 2009.12.29. 07:51:29

"Az ajándékkosár szépen visszacsomagolható a kávék, csokik, szivarok eltávolítása után, "

ezt te komolyan megcsinálod? kövi karácsonykor veszek neked ajándékcsomit. komolyan.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.12.29. 08:33:06

Azért az ünnepek közötti irodai munkának is vannak fokozatai.
1. Amikor tényleg csak a cigizgetés megy, akkor idegesítő, hogy nem intézheti a saját dolgait az ember, de túlteszi magát rajta.
2. Amikor munka van, tehát nem ok nélkül ül bent az ember, hanem a jövő évi terveket, árakat készíti, az új szóróanyagot, a rendezvények leszervezését, illetve ezek előkészületeit, az ajánlatok értékelését, akkor van értelme bent lenni, mert valódi munkavégzés folyik.
3. A legrosszabb amikor nincs munka, csak látszatfeladatok feladása falból, ráadásul csak nekünk, mert mindenki mást szabira küldtek. Hogy nekünk miért is kell bent lenni? Mert a tulaj családi élete pocsék, és szívesebben csesztet bent az ünnepek alatt kamu indokokkal valakit, minthogy a családjával legyen. Elmehetne kurvázni is, de neki jobb, ha megjátszhatja az agyát előttünk. A legrosszabb a dologban, hogy ezzel mindenki tisztában van, ezért minden egyes alkalom után szánalmasabb a fazon, és nem a tekintélye nő, mint amire vágyik, hanem egyre jobban megalázza magát előttünk, akik előtt villogni akar.

A két ünnep között azoknak kellene dolgozni, akiknek valódi feladata van, vagy aki feltétlenül szeretne bent lenni, de csak azért berángatni embereket, hogy a nyomorult látszathatalmi játszmáikat kiélhessék ... szánalmas...

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.12.29. 08:39:11

@pch: Soha nem jelentek be többé előre posztot. :)

CosmoBacsika 2009.12.29. 09:18:33

Két ünnep között a legjobb dolgozni. Sehol senki, aki bentvan, az is csak netezik, vagy dumal, hulyeskedik etc. Erre vetek szabadnapot eltoszni. Es kettokor mar pápá :)

undertow 2009.12.29. 15:23:03

egész addig jó mókának tűnt ez az időpont amíg rá nem jöttem, hogy ázsiái irodában magasról szarnak a karácsonyra. így meg még mindig itt ülök, pedig már 3 elmúlt...
mondjuk a köcsög munkamániás kínaiak is megszívják, hiába törik magukat ha egyszer a tech department alkalmazottai akik a tényleges munkát végeznék szabin vannak januárig :)

laci_ 2009.12.29. 18:15:15

Egy kicsit erősnek érzem a "dolgozni" kifejezés használatát, arra amit bent művelsz. Ahogy látom a "bent lenni" kifejezés inkább, ami helyénvaló lenne ennek sok hasznos dolognak az összefoglalására.

Mylady 2009.12.29. 21:57:06

Sajna nálunk rugalmas a munkaidő, úgyhogy ez a "későn megyek ellenben korán távozom" stílus nem működik, mert csak annyi eredménye van, hogy lesz egy bazinagy mínusz az egyenlegben...
Én könyvet szoktam bevinni, vagy szundítok egy kicsit, csak hogy teljen az idő.
Ami még működik: az ember kimegy egy 2-3 órácskás ebédszünetre úgy, hogy a recepciós kiscsajjal engedteti ki meg be magát ("jaj, fent felejtettem a belépőkártyát") csak ezt nem szeretik, mert ha ki kell üríteni az épületet, azt fogják hinni, bent vagyok (és hősi halottnak nyilvánítanak)

Senta. (törölt) 2010.01.02. 18:43:56

@ergerberger: valamint kávéskanalak, repikaják, habcsókok, szaloncukrok titkon összenyaldosása.
süti beállítások módosítása