IRODAI PATKÁNYOK

Heló, Patkány vagyok. A legrosszabb fajta, Irodai. Ez a blog arról szól, milyen bizarr dolgok is történhetnek egy átlagos munkanapon az irodában. 2005 óta a saját szórakozásunkért.

Linkblog

LEVROV

Megint szar napod volt az irodában? Van egy jó sztorid? Írd meg nekünk!

HTML

A kibaszott semmittevés

2008.09.29. 16:36 Király Rák

Pár hónapja még meg voltam róla győződve, hogy nincs rosszabb annál, mint amikor a sok öltönyös faszfej föl-alá rohangál mindenféle azonosítatlan aktákkal, powerpoint diagramokat rejtő, nyakbaakasztós pendrive-okkal. Persze mindenki saját rátermettségét, nélkülözhetetlenségét akarja igazolni ezzel a látszattevékenységgel.

Vagyis azt hittem, nincs rosszabb, mint amikor az irodai patkány nyüzsög. Úgy szokták mondani, hogy hajtás van, de valójában ez csak nyüzsgés. Felbolydul a patkánylyuk, az öltönyös rabszolgák saját tengelyük körül forognak, egymásnak adnak értelmetlen utasításokat, és agresszíven követelnek mindenkitől (de leginkább kínai ételfutártól, nyomtatószerelő külsőstől, idióta ügyféltől) mindent (rakjon csípős káposztát a pirított tésztára, javítsa meg a nyomtatót tegnapra, forduljon fel). Hosszas megfigyeléseim alapján az úgynevezett nyüzsgés egy alapvető reflex, melyet többféle inger kiválthat. Leggyakoribb ilyen inger a gyors hőmérséklet-változás, a megüzent létszámleépítés, a megüresedett középvezetői pozíció, vagy az angol (spanyol, orosz, stb.) anyavállalat fejeseinek hirtelen látogatása.

Az irodai patkányok nyüzsgése szórakoztató. Emlékszem, amíg még egy irodában dolgoztunk, Patkány kezdte el "Bosszantsuk a nyüzsgő faszokat"-sportot, amihez mi is örömmel csatlakoztunk. Háború és béke hosszúságú fájlokat nyomtattunk a közös nyomtatón, sokáig álldogáltunk a kávégép/patkányitató gép előtt, azon morfondírozva, hogy Machiato-t, vagy kisfeketét, illetve meleg, vagy bubis hideg vizet kérjünk. Régi szép idők.

Az új melóhelyen viszont semmi nincsen. Néha egy galamb nekirepül az üvegablaknak, az utcán autósok tolatnak egymásba anyázva, elvonul egy-egy hangosabb oviscsoport, a szembe lévő lakásban pedig széthúzott függönyök mögött maszturbál egy pattanásos gimnazista. Lassan itt a délután öt, és a mai teljesítményem abból állt, hogy lefőztem egy kávét (itt nincs gép, viszont ingyen van), lassan megírom ezt a posztot, és majdnem eltömítettem a vécét. A velem szemben ülő lapos, anorexiás kollegina minden reggel bedugja a fülhallgatóját a számítógépbe és zenét hallgat. Leüli-lenetezgeti a nyolc órát, és nem lehet hozzászólni. A főnök a szomszéd irodában GTA-zik, és időnként hangosan kurvaanyázik. Onnan lehet tudni, hogy kinyírták.

Az iroda technikailag alkalmatlan arra, hogy bármi értelmeset lehessen ott csinálni munkán és a munkatársak szivatásán kívül. Nem lehet belemerülni egy jó könyvbe, posztolni is kicsit macerás, netezgetni lehet, meg számolgatni, hány agysejt döglik bele az unalomba, és szépen, lassan leépülni, meghalni agyérelmeszesedésben. Nem túl perspektivikus jövőkép ez így (relatíve) fiatalon, úgyhogy kitaláltam a megoldást: nem fogok bejárni. Nem valószínű, hogy bárkinek is feltűnik. Időnként bejövök majd a fizetésemért, és közben keresek egy rendes munkát, ahol legalább aktákat kell tologatni, szociálisabb öltönyösökkel. Vagy elmegyek hidegburkolónak. Mert - ahogy a reklám is mondja - ott legalább érzem, hogy fontos vagyok.

Egyébként Iggy Pop még mindig kurva jó.

10 komment

Címkék: zene munka kávé motiváció mindennapok iroda

A bejegyzés trackback címe:

https://officespace.blog.hu/api/trackback/id/tr82687579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taurusz 2008.09.29. 19:38:36

Na, látom már belendültök...
De nyugi, nálunk is így van, senkit nem érdekel semmi, amíg nem kérdi meg a főnök, hogy mi van vele. Addig nem lehet velük semmire jutni, de mikor őt vonják felelősségre egy pillanat alatt le tudja passzolni.

hottentotta 2008.09.30. 09:26:36

vissza a cocializmust! :D

aranka 2008.09.30. 09:33:10

Nezegesd a tozsde arfolyamokat es orulj, hogy masnak, mashol rosszabb

Fénytől védve tárolandó 2008.09.30. 13:20:31

Nálunk is ez van.

Kiköltöztettek minket egy kihalt új irodába, a halál faszára, kilométerekre a központtól. A többi osztállyal való kapcsolattartás lehetetlen, a faxunk rossz, a net néha elmegy, a belső szoftverek pedig eddig is többet fagytak, mint mentek. Eleinte voltak, akik úgy tettek, mintha zavarná őket a dolog, de mostanra hangosan örülünk neki: így legalább nem kell melózni, mindent lepasszoltunk másoknak. Szóval nagy a nyugi. :DDD

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.30. 13:25:48

Ja, a "nincs meló, van céges lanparty" alapvetően nem rossz, de amikor antiszociálisak a munkatársak...

gabesas 2008.10.01. 03:21:51

home office, terjesztem az igét már jóideje.
itt nincs a látszatmunka kényszere, cserébe nincsen vicces társasági élet (értsd: röhögsz a kollegákon) sem.

B 2008.10.01. 14:55:49

hat igen kollegakon valo rohoges es tobbbi fun. en nemtudnek otthon melozni akarmenyire idegesit egy ket kollega/no.
(mai kiakaszto mondata kivesz favorit kollegamnak: egy par napot kiveszek es hazamegy jatszani a kutyaval) erre szabit parazolni vagy csak en vagyok ellenszenves?
Mellesleg ma ugy veszem fel telefonot hogy Jack Bauer CTU (kulfoldi melo, nem vaganykodas nem kell a flame) 27/4 eddig akinek feltunt a tobbi mintha mi sem tortent volna loki agressziv dumajat...

szerintem akarmennyire unalmas is "patkanyelet" ki lehet talalni mindig valamit hogy ne kelljen megorulni/dolgozni.

Fénytől védve tárolandó 2008.10.02. 12:44:40

off

nem tudjátok, melyik az a blog, ahol vicces képregények vannak fenn, amikben hajléktalanok meetingelnek? anno sokat röhögtem rajta, de nem emlékszem a címére.

Fénytől védve tárolandó 2008.10.02. 13:05:14

nyomkereső 2008.10.14. 23:46:09

Rák, kitartás. Eljön még a dőzsölés ideje. Nálam Te vagy a király!!!
süti beállítások módosítása