IRODAI PATKÁNYOK

Heló, Patkány vagyok. A legrosszabb fajta, Irodai. Ez a blog arról szól, milyen bizarr dolgok is történhetnek egy átlagos munkanapon az irodában. 2005 óta a saját szórakozásunkért.

Linkblog

LEVROV

Megint szar napod volt az irodában? Van egy jó sztorid? Írd meg nekünk!

HTML

Munkamánia

2007.10.17. 13:47 Király Rák

Mindig is sajnálattal vegyes megdöbbenéssel figyeltem a fiatal és ambíciózus munkatársakat, akik tapasztalat híján odaadóan, gyakran saját szabadidejüket, energiájukat, néha még pénzüket is feláldozzák annak érdekében, hogy a cégnek, a főnöknek jó legyen.

Amikor a főnök megkeresi a mondjuk marketingen dolgozó beosztottját azzal, hogy ,,Józsi, foglaljon nekem első osztályú repülőjegyet Dubaiba, lehetőleg az árban legyen benne az ingyenpia, lehessen a gépen füvezni, meccset nézni, és a stewardesek is álljanak szopásra kész szájjal rendelkezésre. Ja, és kétmillánál ne legyen magasabb az ár", nos, akkor a Józsinak minden emberi és erkölcsi törvény szerint joga lenne a nyakkendős férget elküldenie az anyjába. Vagy kétheti aktív passziánzozás után közölni, hogy sajnos elfogyott a jegy. Esetleg Gabor Zsazsa mellé foglalni.

Ehelyett sokan éjt nappallá téve a neten lógnak, hogy kiszoljálják azt az igényt, ami mellesleg nem is munkaköri kötelezettségük. Utazási irodában dolgozó ismerőseiktől kérnek tanácsot, segítséget, listaárnál olcsóbb jegyet. És mindezt miért? Hogy a főnöknek jobb legyen. Persze a kérdés ennél sokkal összetettebb. A kudarckerülők félnek, hogy az utcára kerülnek, a sikerorientáltak meg abban bíznak, hogy ha jól fog szopni a stewardess, akkor magasabb polcra kerülnek, magasabb fizetést kapnak, jobb kapcsolatrendszert építhetnek ki, amelyet majd ismét feláldozhatnak a főgecinek.

Vannak, akiknek tényleg a munka az életük. Akik tényleg elhiszik, hogy a vállveregetésből, a szóbeli dicséretből (ezen a szinten) valaha is lesz közvetve pénz gázszámlára. Vagy be vannak szarva, hogy anélkül nem lesz pénz.

A multi így működik: Ad egy viszonylag magas fizetést, aminek a nagyrészét eladózod, a kisebb részét el kell költened kényelmetlen ingre és nyakkendőre, amelyből meg kell fizetned embereket, hogy megcsinálják neked azt, amire a munkád miatt nincs időd. A havi fizetési átutalás mellé odateszi az állandó fenyegetést dicséret formájában (Milyen nagyszerűen látod el a tehetséget igénylő feladatodat=Ha romlik a színvonal, ki leszel baszva, mellesleg már sorbanáll húsz másik, hogy a megbecsült beosztásodat átvegye ennyi pénzért.). Tárgynak tekint, eszköznek, ami annyival jobb egy nyomtatónál, hogy a nyomtatót nem lehet pszichikai ráhatással, stresszel munkára bírni.

Az úgynevezett ideális munkaerő az a cégek 90 százalékában, aki ezellen nem is tiltakozik, szót fogad. Ha tárgynak tekintik, tárgynak képzeli magát. Ha megalázzák, jogosnak véli. Ha kirúgnak felette valakit igazságtalanul, mosolyogva lép a helyére.

A szakszervezet nem nyerő dolog már manapság. Egyrészt semmi nem védi. Másrészt a munkáltatói oldal pillanatok alatt előhozta az emberből a hiénát. Apáink még sokszor mesélték, hogy régen, ha elveszett valami fontos irat másolata, átmehettek a szomszédba kérni egy újabb másolatot. És nem tudta meg másnap az egész vezetőség, hogy te kvázi rossz munkaerő vagy, mert a szomszéd iroda ambíciózus patkánya, aki a helyedre pályázik, mindenkivel közölte.

Nos, a romlott, békétlen, és aljas többséget, aki igazából magát is tönkreteszi a fenti viselkedéssel, sohasem tudtuk megérteni. De elfogadtuk, hogy változnak az idők. Passzív ellenállás módszeréhez folyamodunk. Szombat reggel bemegyünk, minden fontoskodó fasznak köszönünk, majd lelépünk billiárdozni, vagy kurvázni. Volt már ilyen, most is így lesz. Ha meg szembe jön velem az a fasz, aki kitalálta, hogy az ünnepek előtti szabad hétfőt szombaton kell ledolgozni, pluszfizetés nélkül (amikor a hétvégi ünnepek esetén sem kapunk plusz szabadnapot), akkor felnyársaljuk a dákóra, feldaraboljuk egy kávéskanállal, és nagyobb irodaházak bejárata felé tűzzük maradványait elrettentésül. Istenért, hazáért, családért, a harmincas yuppie-k Szent Pénteki Kocsmanapjáért. Ámen.

11 komment

Címkék: sör motiváció péntek kurva iroda szabadnap törtetők mocskoséletbemán

A bejegyzés trackback címe:

https://officespace.blog.hu/api/trackback/id/tr82199103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

y32 2007.10.17. 14:45:11

Szent Pénteki Kocsmanap - ez az, amelynek egy jobb munkahelyen már oltára is van, amit pénteki céges sörözésnek hívnak. Ilyenkor a cég pénzén sörcsapokat hozatnak az irodába, hogy utána jókat nyakalhassanak az emberek. A vicc benne, hogy a sörözés 5kor kezdődik, és mindenki tudja, hogy 6ra elfogy a pia. Ezért 5kor lemennek, és hörcsög módra begyűjtik a pofalebenyükbe a sört, amit aztán rutintalan mókusként le is nyelnek nyomban. Így egy egész irodaház jót derülhet, amikor este 6kor már hullarészeg, sörszagű majmokkal van tele a legfelső emelet meg a tetőterasz... :o) Egyébként szombaton bemenni annyira értelmes dolog, mint vodkához redbullt inni. Ugyan jobban néz ki, de valódi hatása nincs.....

gonoszkiralylany 2007.10.17. 15:34:02

gyűűűűűűűűűűűűlölni fogom a szombatot....

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2007.10.17. 16:01:13

Munkanapátrendezősditől nagyon tele van a hócipőm.
Az ország 90%a úgyis kiveszi szabiba a szombatot..
Éljen a hatékonység szombaton!

radeon 2007.10.17. 22:40:23

:) igazakat szoltal, nyelem szavaidat :D marmint jotanacsaidat, o, nagysagos kiralyrak.
no de komolyan, eleg elszomorito amit irtal, ram is ez var? :/
ja es szolj mar patkanynak erelyesen, h neha rittyenthetne ide valamit o is, me\' mie\' ne.
koszi:)

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2007.10.18. 09:07:44

A szombati munkanap márpedig jó. Mert ugyan értelmetlen, de melyik nap nem az? Viszont szombaton senki nem jön be, aki megteheti, hogy évente 100 nap szbit vegyen ki, így nincs aki baszogasson. Könyv, láb az asztalon...

krs 2007.10.19. 09:18:01

Dicsértessék. Ó milyen igazakat szóltál megint rák.
Holnap énis passzív ellenállok. Lesz ami lesz.
Mindenesetre pénteki kocsmát adom. De hogy kollégákkal?
Meg is bolondulnék...

eric · http://vastagbor.blog.hu 2007.10.20. 14:45:38

Hát ,bazd meg Rák, ez zseniális volt:)

mi kocsmázni megyünk ma ahogy fél 5öt ütött az óra!

Baromméter 2007.11.29. 16:14:02

A szakszervezet még ráadásul ártalmas is a munkavállaló szempontjából. Az igazán fontos kérdésekben lefekszik a menedzsmentnek, s ezzel a vezetőség simán kijátssza a munkavállalókkal szemben ('Egyeztetve a szakszervezetekkel a vezetőség döntése értelmében vasárnap is dolgozunk").

Ütvefúró 2007.12.06. 14:14:00

Nálunk van szakszervezet. Másfél éve csináltuk, mi magunk, magunknak. Nem fekszünk le nekik, a tisztségviselőinket nem engedjük kirúgni. Hol ők csesnek ki velünk, hol mi velük, másfél év alatt az állás döntetlen, hihetetlen jó móka, és a hétköznapok unalmas homokpergető munkanapjainak is ad némi értelmet.

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2007.12.07. 01:22:19

Ütvefúró

Bassssszus és még nem vagytok Recsken?
Nálunk nincs szakszervezet,de a tulaj jó arc.
süti beállítások módosítása