IRODAI PATKÁNYOK

Heló, Patkány vagyok. A legrosszabb fajta, Irodai. Ez a blog arról szól, milyen bizarr dolgok is történhetnek egy átlagos munkanapon az irodában. 2005 óta a saját szórakozásunkért.

Linkblog

LEVROV

Megint szar napod volt az irodában? Van egy jó sztorid? Írd meg nekünk!

HTML

Ars poetica

2007.06.28. 11:36 Király Rák

Patkány rövid és tömör cikkéhez egy meglepően gondolatgazdag hozzászólás érkezett. Úgyhogy most először, és utoljára mi is komolyak leszünk. Alább Shenpen kommentjeire reagálunk.

Kedves Shenpen!

Ne haragudj, hogy ezt írom, de látszik, hogy nem dolgoztál még külföldi tulajdonú cégnél. Vagy egy nagyon jót fogtál ki.

Én tettem egy rövid kitérőt a közszolgálatban. Annyi ambicionálatlan, unatkozó faszt még egy rakáson nem láttam. Meg is voltam róla győződve, hogy a magánszektor annál csak jobb lehet. Ahol mindenki verseng, kreatív, és megváltja a világot a prémiumért. Ahol van teljesítménymérés.

Pedig fenéket! Arról van szó, hogy nagyon is önző, középszerű emberek vannak a külföldi tulajdonú multik élén, akik kizárólag az ismerettségüknek köszönhetően kerültek oda. Ki van nyalva a seggük a hét számjegyű fizetéssel, a kocsival, a laptoppal, és egyáltalán nem vágja őket seggre, ha nem kapnak prémiumot. (Egyébként kapnak, mert statisztikát szerkeszteni ügyesen tudnak.)

És nem azokat üldözik, akik hozzájuk/hozzánk hasonlóan szarnak az egészbe. Azokat nem szeretik, akik okosabbak náluk, és akik - ha ők lennének a vezetők - tízszeres profitot realizálnának a cégnek. Mert bennük látják a potenciális ellenfeleiket.

Lásd Csaba sztoriját. A srác a szarrászívott agyával is értelmesebb ötleteket hozott össze, mint a vezetőség öt év alatt. Az, hogy balfasz volt a megvalósításban, remek apropó volt a regional leadereknek a kirugásában, de alapvetően a cselekedetüket nem ez motiválta.

A pénz, a tőke - és ezt Marx óta tudjuk - újratermeli önmagát. Egy gecigazdag multi, amely portfóliójában aprócska pont csupán a magyar disztribúció, valójában még a veszteséget is bevállalná azért, hogy jelen legyen itthon a piacon. És ami a főnököknek, meg nekünk is magas fizetés lófasz munkáért, az az ő szemükben csak zsebpénz.

Mi, Patkánnyal gyakran gondolkozunk azon, hogy vajon kiégtünk-e, vajon van-e valami, ami motivál minket. És olyankor mindig rájövünk, hogy van. Nem a pénz az, nem a szakmai előmenetel, hanem az a csomó faszság, amit irodán kívül és az irodában is csinálunk, és amit aztán persze felnagyítva, és a fontosabb részeket, érthető okokból átírva mesélünk el nektek. Amitől vidám az élet. A banán és a baszás. Ehhez az eszközt a multitól szerezzük be - és nyilván örülnénk, ha közben a cégnek is jobban menne, mert mehetne jobban.

De amíg banánra és baszásra telik, csak a lúzerek mennek szembe a főfaszokkal. Mert az ő céluk nem a hatékonyság, vagy a megszerezhető incentive, hanem a hosszú, és kitartó vegetálás az anyacég farvizén. És a miénk is. Aztán, ha saját céget alapítunk, felvállalva annak minden ócska nyűgjét, a hülye könyvelőtől a balfasz állami szervekig, akiknek egyetlen céljuk az üzletünk ellehetetlenítése, majd talán elővesszük a kreativitásunkat és az általad is dícsért logikát. Ha marad még belőle valami.
 
Üdv,
Patkány és Rák

16 komment

Címkék: vélemény munka motiváció iroda

A bejegyzés trackback címe:

https://officespace.blog.hu/api/trackback/id/tr67107455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csimy · http://csimy.crpl.hu 2007.06.28. 18:26:49

Kicsit felkaptam a feje ma következő szóra: incentive.
Most vagy egy multinál dolgozunk, vagy egy csomó multinál így hívják ezt... :) Ennyire még nem vagyok jártas... :):):):)

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.06.28. 20:08:49

Incentive ösztönzést jelent, ez a nemzetközi szakszó a pluszpénzre, amit mindenhol más szempontok alapján osztanak ki.

De lehet, hogy egy multinál dolgozunk! Ha csaj vagy és jól nézel ki, egyszer gyere fel hozzánk! Meg fogod ismerni, melyik ajtó. Jancsi mindig csinál valami mókásat. Ma például egereket heggesztett fel a csillárra. (Állatvédők megnyugtatására közlöm, hogy nem igaziakat, hanem számítógépeseket.) :)

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.06.28. 20:11:36

Megnézve a blogodat, szomorúan konstatáltuk, hogy nem jössz be szexuálisan. Bocsi. :)))

Ficsúr 2007.06.28. 23:36:03

Üdvözöllek a létezö kapitalizmusban ahol inkompetens középtöl felsövezetö alkalmazottak szolgálják ki magukat a tulajdonos pénzéböl.

Hogy ez miért lehetséges ?

Mert a tulajdonosok a kisbefektetö buta proletárok és befektetési alapok és nyugdíjpénztárak kezelöi.

Elöbbiek olyan buták hogy dolgoznak, utóbbiak egymáshoz mérettetnek, és mivel mind segghülye nincs mitöl tartaniuk.

kvadratik 2007.06.28. 23:46:29

egyetértek a posttal. én is dolgoztam egy kvázi közszolgálati cégnél és egy multinál is. és nem tapasztaltam azt a nagyon népszerű axiómát, hogy a magángazdaság jóval hatékonyabb, mint az állami. a multinál ugyanúgy megvoltak azok a csinovnyikok, akik egész nap a seggüket vakarják, és ha valami munka van, akkor kurva jól át tudják tolni másra a feladatot. a vezetők legendás profitorientáltsága is abban merült ki, hogy a saját kis részlege jó kis támogatást kapjon, de hogy összvállalati szinten mi a jó, azt le se szarta. így elég gyakran teljesen irracionális döntések születtek a különféle lobbicsoportok erőviszonyainak megfelelően. a tulajdonosok meg le se szarták az egészet, a cég a méreténél és beágyazottságánál fogva így is jó kis profitot termelt, miközben a mutyi az egész vállalatot átjárta.
szóval az a közgázon tanított elmélet, hogy a magánszféra a profitérdekeltség miatt ösztönzi a kreativitást, meg hatékonyság, meg stb., egy nagy bullshit. kisméretű, átlátható vállalatnál igaz lehet, de egy több ezres multinál rohadtul nem.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.07.01. 21:07:48

Ne röhögtessétek magatokat ki, állattársaim: shenpen UFIblogos kommentjéből az derül ki, hogy Wolverhamptonban eszi a fene életvitelszerűen. Alig hinném, hogy ott magyar a tulajdonos...

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.07.01. 23:07:10

kvadratik: A kis cégek meg nagy többségükben szarrágóak. (Bár erről Paktány tudna igazán sztorizni, mert ő már diákként is ilyen helyen melózott) Lehetsz, legyél is kreatív meg termékeny, hogyne. De érd be annyival, mint amennyit a közszolgálatban megkeresel aktatologatással, meg fontoskodással.


Molnár: Egyrészt nem derül ki a kommentjéből, hogy dolgozik. Másrészt szó sem volt sehol magyar tulajdonos cégről. Nem igazán értem, miért mi röhögtetnénk ki magunkat.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.07.02. 00:54:33

UFIblogos kommentjéből. Nem az itteniből. Én is véletlenül vettem észre, de Rák barátom, ahogy elnézem, mi nagyjából azonos helyekre járunk (a neten legalábbis, mert kocsma vonatkozásában még nem, bár még erre is sor kerülhet).

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.07.02. 11:28:21

Nem járunk azonos helyekre, téged csak jobbos fórumon láttalak eddig, de ez most mindegy.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.07.04. 14:55:57

Miért, Rák, a te blogod jobbos? Mert a kedvenceim közt ott van, meg ez is.:) De nem igaz, járok balos helyekre is, csak ott kevesebbet beszélek, mert nincs sok értelme vagy haszna. A falnak is beszélhetnék annyi erővel, mint egy félhülye ballib kőfejűnek.

Joji 2007.07.10. 13:53:04

"Arról van szó, hogy nagyon is önző, középszerű emberek vannak a külföldi tulajdonú multik élén, akik kizárólag az ismerettségüknek köszönhetően kerültek oda. Ki van nyalva a seggük a hét számjegyű fizetéssel, a kocsival, a laptoppal, és egyáltalán nem vágja őket seggre, ha nem kapnak prémiumot. (Egyébként kapnak, mert statisztikát szerkeszteni ügyesen tudnak.)"

Jaj, hogy menniyre ütött ez:D és kvadratik commentje is... jobban nem tudtam volna én sem megfogalmazni az érzéseim. 8 éve tengődöm egy multinál, asszonyom szerint rég el kellene huznom a faszba, mert sosem fogom megkapni azt a megbecsülést amit a tudásom alapján megszavaztam magamnak.Kiröhögtem mert még csak 21 és mert egy kocsmázás közepén terelődött erre a szó, de holnap lehet kilépek xD

Joji 2007.07.10. 13:55:22

kb egy perc alatt jöttem rá, hogy csak a pofám jár és megdögleni is itt fogok aszisztálva a vezetők teccelgéséhez...

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.07.10. 17:24:37

Ki ne lépj! :) Legföljebb csak egy másiknak az élére. Szedd le tőle azt, amit tudsz, mert biztos lehetsz benne, hogy még csak meg sem érzi. (a multiról :))

___________________________ (törölt) 2007.07.20. 18:45:38

Hahó,

bocs, hogy csak megkésve reagálok. Egyszer dolgoztam multinál, de az olyan multi volt, hogy kb. 200 fő világszerte, 40 fő itt, jórészt magyar ügyfelek, szerződés, határidő stb. nagyon is teljesítményorientált. Tény, hogy világéletemben úgy dolgoztam, hogy óralapon számláztunk az ügyfeleknek, ha nem volt jó, nem fizették ki, balhé volt stb. Aztán voltam egy nagyobbacska magyar cég kétszemélyes üzletágának a fele, meg most Angliában egy szintén 40 fős cégnél. Tehát elismerem, hogy alapvetően más a kontextus.

Azt is elismerem, hogy elképzelhető, hogy ha az ember valami olyan helyen dolgozik, mint a teszem azt a Coca-Cola, ahol kurvára mindegy, hogy ki mit csinál, mert úgyis megveszik az emberek, akkor ott lehetnek ilyenek.

De nekem ez akkor is bizarr és szürreális valahogy, tehát nehezen hihető. Mert minden számokról szól, költségről meg megtérülésről. Ha egyszer valakinek a munköre nem létfontosságú, mert nincsenek közvetlen ügyfelek, akik fenyegetőznek a telefonban, ha valami nincs meg időre, akkor mi a fenéért veszik fel egyáltalán? És minek vesznek fel ilyen nem létfontosságú munkakörre tucatjával az embereket? Mivel indokolja emberek eltartását a kisfőnök a nagyfőnök előtt, ha nem tudja megmutatni, hogy az az ember ott X ruppó nyereséget hozott nekünk?

A pénz egyszerű logikája szerintem mindenféle méretű és kultúrájú szervezetben működik, azaz hogy akkor költenek pénzt, munkabérre vagy bármire, ha annak kimutatható hozadéka lesz - ezért érzem ezeket a sztorikat meseszerűnek.

___________________________ (törölt) 2007.07.20. 18:56:02

Egyébként azt hiszem, hogy meg kell kövesselek titeket, mert arra rájöttem közben, hogy a túlzás volt, amikor azt állítottam, hogy ez teljesen kitaláció. Inkább az a valószínű, hogy erősen színezitek a dolgokat, de van valóságalapja. Mondjuk, ez olyan, mint amikor valaki hazajön a háborúból, és meséli, hogy pont akkor mondott csütörtököt az ellenség fegyvere, amikor őt vették célba - persze, persze, hogyne... de másfelől meg tényleg háború és tényleg lőnek benne és tényleg néha besül a puska. Szóval valahogy így lehet ez is.

Erre onnan jöttem rá, hogy olvasgattam jópár amerikai blogot és meglepően hasonló dolgok voltak benne (csak kevesebb vadulás :) ) Számomra elképesztően bizarr a dolog - én egy tökéletesen más oldalát látom az üzleti életnek. Egy hónapja például röhögve kért meg a tulaj, hogy a timesheetekben a "fixing everything that went tits up" kifejezést inkább kerüljük, mert ő ugyan remekül szórakozik rajta, de a vén banya főkönyvelő az ügyfélnél nem biztos :-) Igaz, ennek az az ára, hogy volt olyan go-live, amikor hat kilót fogytam, a 2-3 órás alvások miatt. Nem tudom. Azért mindezzel összevetve ez még mindig jobb. Szerintem találjatok valami olyan munkahelyet, ahol időalapon számlázzák valakinek, amit csináltok - egy ilyen helyen amíg háromszor annyit számlázol ügyfeleknek, amennyi a fizetésed, gyakorlatilag bármit megtehetsz, se policy, se szabály, se semmi.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.07.20. 21:19:00

Az időalappal az a baj, h az már egyfajta teljesítménymérés, mi meg nem szeretjük a korlátokat.

Amúgy nyilván nem csak baromkodásból áll az irodai munkanap, és igazából Patkány, Jancsi és én is kurva jók vagyunk abban, amit csinálunk.

Na, de komolyra fordítva a szót. Az a helyzet, hogy a baromkodások jelentős része igaz. Például a Tréninges poszt, vagy a wokos szinte fullosan, de a régebbiek közül is van bőven olyan, amelyben csak pár fontos részletet, nevet és helyszínt változtatott meg Patkány. Mint ahogy az is igaz, hogy néha munkahelyváltoztatásra kényszerülünk.

A legnagyobb részt az igazságalapon nyugvó, de többé-kevésbé felnagyolt sztori, mint pl. a betörés. A biztonsági rendszerünk tényleg szar, és tényleg felébresztette már többször a fél kerületet. És egyszer tényleg betörtek, aztán nem jelzett. Vagy tényleg volt Jazzy, de szerencsére nem kellett bevetni az ordas buzis kártyát. :)

Aztán persze vannak full kamu posztok is, amelyek akkor születnek, ha éppen nincs semmi különleges, viszont Patkány postaládájában felgyülemlenek a ,,mikor frissítesz már" kezdetű rajongói levelek.

Van persze olyan is, amely full igaz, de úgysem hinnétek el - ilyen például egy hónappal ezelőtti esemény az egyik főfasszal és néhány gramm fehér lóval, amelyen még erősen gondolkozunk, megosszuk-e a tisztelt nagyérdeművel.

Egyébként az írásod alapján te nem a megfelelő helyen dolgoztál. Várj, rákérdezek. Capital Group? Holczit ismered?
süti beállítások módosítása